Влада чини насиље над просветним системом

06. јун 2023.

Ужички одбор Уније синдиката просветних радника: Влада чини насиље над просветним системом

Ужички одбор Уније синдиката просветних радника: Влада чини насиље над просветним системом 1

Одбор Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) у Ужицу оценио је да Влада Србије, одлуком о томе да се ученицима оцене закључе до 6. јуна, „чини насиље над просветним системом и свима који чине тај систем“.

Синдикалне организације Прве основне школе краља Петра ИИ, Уметничке школе, Техничке школе „Радоје Љубичић“, Ужичке гимназије, Економске и Медицинске школе, чланице УСПРС, наводи тај одбор, „протестују против насиља државе над школством и укидања наставе декретом, уместо да се суштински решавају проблем“.

„Пред крај наставне године, коју је обележило до тада незамисливо насиље у Трстенику и онда, још мање појмљиво, оно у школи „Владислав Рибникар“, Влада Србије чини насиље над просветним системом и свима нама који смо његови делови“, саопштио је ужички синдикат.

„Без консултација са наставницима, без најаве школама, прво преко медија“, додаје се, „Влада обуставља редовну наставу, тражећи да хитно закључимо ученицима оцене“.

Подсећа се на насиље које је претрпела професорка у Трстенику и да су „насилници прошли без последица“.

„Тај догађај“, истичу у синдикату, „ујединио је родитеље, наставике и јавност у жељи да се реше дугогодишњи нагомилани проблеми просвете -компликоване административне процедуре, превелики број ученика у одељењима, понижавјући положај наставника, али отворио је и нови проблем – некажњивост насиља и насилника“.

Готово пола године касније, истичу, „ништа се није догодило, док се није десио масакр“.

„И тада, у шоку и неверици, схватамо да Влада нема одговор. У тишини одајемо пошту настрадалима и додатно патимо што знамо да решења постоје, али надлежнима није стало до њих“.

Уз подсећање да су чланови тог синдиката у Ужицу раније протестовали због напада на њихове колеге из града, поручује се да „нешто мора да се мења, да овако више не може, а да решења постоје“.

„Чини нам се да је и Влада схватила да овако више не може, па је проблем насиља у школама решила – из школа ће наредбом истерати наставу“.

„Једног поподнева из медија“, додаје се, „сазнајемо да школство умире. Нас обавештавају тек ујутру, стављајући нас пред свршен чин, стварајући нам осећај кривице, ускраћујући деци и школу и знање и објективне оцене“.

„Да ли је то порука да немају никакво решење, да школство није потребно оваквој држави и да ли је то порука ученицима да школа постаје неформална и необавезна?“, питају се у ужичком одбру УСПРС.

Захтеви

„Тражимо да Влада и ресорно министарство прихвате Платформу УСПРС и до почетка наредне школске године прихвати наше предлоге и унесе неопходне промене, како би 1. септембар постао не само формални почетак једне нове школске године, већ и почетак нове, боље, успешније, здравије и срећније ере српског образовања на корист све наше деце, наше будућности“, поручује ужички одбор тог синдиката.




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll