ВРАЊЕ – ЗАОКРУЖИ ОБРАЗОВАЊЕ!

31. март 2022.

Синдикалци на штрајку у Врању указали на тежак положај просветних радника

Већа група учитеља, наставника и професора из Врања, али и Владичиног Хана и Бујановца, у четвртак су протествовали испред улаза у Одељење републичког министарства просвете у Врању од 12 часова.

Они су, придружујући се колегама из осталих крајева Србије који такође штрајкују, поновили старе-нове захтеве и указали на тежак положај помоћног особља у врањским школама које, како кажу, „ради за минималац од око 35.000 динара“.

Како су поручили, часови су били скраћени у најмање 12 врањских школа.На протестном скупу названом Заокружи образовање било је око 35 просветних радника, који су незадовољство исказали мирним окупљањем и звиждањем у пиштаљке испред зграде у коме се налази локално Одељење Министарства просвете.

Они траже смањење броја ученика на 24-25 у одељењу, побољшање материјалног положаја просветних радника и плаћање заосталих дуговања и награда, али и да просветни радници буду питани за све битне промене у систему образовања, попут недавних Измена и допуна Закона о основама система васпитања и образовања, поручио је председник Уније синдиката просветних радника (УСПР) у Врању Душан Младеновић.

Неки оптималан, а и европски стандард је 24-25 ученика по одељењу и никако не успевамо да се за то изборимо, односно не наилазимо на разумевање у Министарству просвете.

Други захтев је такође стар и односи се на побољшање материјалног положаја просветних радника.

Тражимо да нам се исплате сва заостала дуговања, у смислу онога што је потписано у споразуму о прекиду оног великог штрајка још 2015. године, награде, као и повећање зараде од 12 процената.

Такође, прошле године у децембру биле су Измене и допуне Закона о основама система васпитања и образовања, то нажалост није ушло у закон, а ми смо о тим изменама били обавештени преко медија.

Надамо се да ће се нешто променити у будућности, да просветни радници буду консултовани око свих битних питања за образовање, то очекујемо од новог министарства“, рекао је Младеновић.

Измене чија је намера била уштеда, додао је, „изазвале су велики револт код колега, нарочито у основним школама“.

„Предвиђено је спајање, комбиновање одељења у другом циклусу, од петог до осмог разреда основе школе.

То ће у малим школама, нарочито сеоским срединама изазвати огромне проблеме.

Не само технолошких вишкова, већ такође у организацији и у настави“, казао је Младеновић који ради као професор.

Младеновић је поред три захтева поручио и да су се они данас окупили како би указали на локални проблем, који имају помоћни радници са југа Србије, првенствено они од првиог до четвртог степеном стручне спреме који су на минималној заради од око 35.000 динара.

„Они имају мања права него исти ти радници на северу земље. То се односи на остварења права на регрес и топли оброк“, рекао је Младеновић окупљеним новинарима.

Додао је да је одређени број људи, који су „на минималцу“ у образовању, „то захтевао на суду“.

„Првостепене одлуке су у корист радника, али све чешће Апелациони суд у Нишу одлучи да тужбе преиначи у корист тужене стране, школе односно министарства, док је ситуација у другим местима у Србији, нарочито у Војводини, таква да су све те пресуде у корист радника. Па се ми питамо да ли је то исти Закон, да ли важе иста правила за све у овој земљи“, запитао се.

Извор: vranjenews.rs
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll