ВРУЋ КРОМПИР ЗА РУЖИЋА

06. децембар 2020.

Да ли да ПОТВРДИ ВОЉУ ЗАПОСЛЕНИХ у ОШ “Иво Андрић“, или да и трећи пут ПОСТАВИ ПАРТИЈСКУ В.Д. ДИРЕКТОРКУ!

Први велики испит пред јавношћу нови министар просвете, Бранко Ружић, полаже већ након месец дана ступања на функцију.

И то у облику “врућег кромпира” сервираног од његовог претходника на том месту, да ли да и после трећег узастопног избора директора ОШ “Иво Андрић” у Раковици од стране наставника и родитеља то и потврди или да као бивши Шарчевић уважи намет локалне самоуправе и устоличи нову партијску в.д. директорку, као страначки избор владајућих напредњака.

Елем, већ више од годину дана запослени, уз подршку родитеља и грађана београдске Раковице, у ОШ “Иви Андрић” на три узастопна конкурса бирају убедљиво и легално наставницу Драгану Дејановић Ковачевић на место директора али је то спречавао потпис на одлуци министра просвете који је, по жељи локаних општинских валсти, наметао им партијске в.д. руководиоце на ту позицију. Са тим одлукама “андрићевци” се нису мирили и ових дана је завршен и трећи конкурс за директора школе, на који су, како сазнаје Глас јавности, последњег дана рока за пријаве стигла и документа учитељице из раковичке ОШ “Бранко Ћопић”, Ленке Јокић, за коју се оправдано сумња да је партијски кадар владајућих напредњака, што реално открива намере да локална власт неће одустати од њихове школе као зацртаног партијског плена.

Ипак, након завршеног конкурса ових дана је, како то закон и налаже, одржано Наставничко веће на коме су се изјаснили о кандидатима за новог директора школе. Како сазнајемо, за њихову колегиницу Драгану Дејановић Ковачевић гласало је 92 члана колектива, док је напредна учитељица имала тек двоје присталица. Значи, Наставничко вече је гласало 94:2 за њихову Драгану. Следећи корак је био Школски одбор који има девет чланова, на коме се нису појавила три члана локалне самоуправе, па су наставници и родитељи гласали шест према нула, такође за Драгану. Изостанак три члама локалне самопупораве се понављао и претходних пута, јер је то очугледно била партијска одлука локалане самоуправе да се званично не легитимишу а онда и изгубе на гласању, али то свакао не утиче на законску ваљаност одлуке, јер се она доноси простом већином.

Сада је, опет, на реду министар просвете, да својим потписом озваничи одлуке Наставничког већа и Школског одбора, па тако и почне мандат изабране директорке, али и до сада то очекивано, поштено и логично није заживело у ОШ” Иво Андрић”., већ су им на ту функцију слали партијске кадрове, који при том нису ни имали искуства у руковођењу образовним установама.

Такође, индикативно је, како сазнаје Глас јавности, да је досадашња партијска в.д. директорка неколико дана пре завршетка овог конкурса отишла на боловање, што додатно даје маневарски простор локалној самоуправи да јој извесно време “развлачи статус”, у ствари све док се нови министар, Бранко Ружић, не огласи. А то може и потрајати, јер је као политичар Бранко Ружић већ препознат као неко ко не доноси енергичне одлуке, да дуже вага шта је у његовом интересу, али његовог СПС-а. Можда и највише око тога како би таква одлука утицаала на коалицијоне односе социјалиста и напредњака, јер је “дисциплиновање” школа преко партијских в.д. директора њихова опробана и раширена пракса по целој Србији.

Да је проблем са партијским дисциплиновањем наставника ОШ “Иво Андрић” био једноставан не би га, иначе, прагматични “школски бизнисмен” Шарчевић оставио као “врућ кромпир у рукама” наследнику Ружићу, јер је одлично знао да ако се они изборе за своју вољу да то може да отвори многе “пандорине кутије” по Србији, где такође владају наметнути в.д. директори, а то би онда…

Да је и тражио већи изазов на почетку мандата нови министар просвете, Бранко Ружић, тешко да је и могао да замисли баш овакав, ту дилеме више нема.

Извор: Глас јавности

 

 




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll