Вуковци шокирали на пријемном: Истражили смо шта се десило малим генијалцима

05. јул 2023.

Вуковци шокирали на пријемном: Истражили смо шта се десило малим генијалцима

Тек сваки други кандидат за место на Медицинском факултету је положио пријемни испит, а сваки пети вуковац га није положио, шокантни су подаци које је изнео професор Лазар Давидовић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Он оцењује резултате овогодишњег пријемног као слабије него лане, наводећи да то вероватно корона показује удаљене ефекте.

– Сви знамо како се одвијала настава у корона периоду и многи су тада говорили да ће дати удаљене ефекте. Тражићемо и друге разлоге, рекао је др Давидовић гостујући на РТС.

Шта стоји иза успеха?

На пријемном испиту су се најбоље показали ђаци Ужичке гимназије, на другом месту је Шабачка, па иде Четрнаеста београдска гимназија, Девета и Десета, навео је декан Медицинског факултета резултате пријемног испита.

Директорка ужичке гимназије Биљана Грујичић каже да иза оваквог успеха стоји изузетан и напоран рад, као и посвећеност целокупног особља школе.

– Тајна успеха крије се у огромној посвећености и раду. Успеси ужичке гимназије су традиција која се сваке године наставља – рекла је она за Телеграф.

Функционална (не)писменост

Са друге стране неуспех се приписује корони због које квалитет наставе није био на задовољавајућем нивоу, али и дигитализацији због које нове генерације мање уче, мање читају. Проблем се, каже за 24седам Весна Јеротијевић из Уније синдиката просветних радника Србије, крије и у преобимним наставним програмима који су за данашњу децу застарели и нефункционални.

– Још један податак је поражавајућ, осим слабог успеха вуковаца на пријемном, а то је да су свршени основци, мали матуранти, потпуно подбацили на завршном тесту пре свега из српског језика где је просечни резултат био знатно испод просека. Ово су деца која су од петог разреда практично радила у условима короне и онлајн наставе – наводи Весна Јеротијевић.

Додаје да поред резултата и ПИСА теста, ово је још један доказ да су деца све више функционално неписмена.

– Највећи проблем им је био разумевање и препричавање прочитаног текста. И бојим се да ће резултати убудуће бити још лошији уколико се нешто не промени – напомиње саговорница.

Неопходна озбиљна припрема

Председник Националног просветног савета и директор новосадске Гимназије „Јован Јовановић Змај“ Радивоје Стојковић сматра, међутим, да узрок лошег резултата на пријемном испиту не треба тражити у корони и њеним ефектима, већ у подигнутом нивоу захтева самог пријемног, али и слабој припреми ђака, тих вуковаца, за пријемни на факултет.

– Право питање би било, колико је оних који су имали припрему на факултету положили пријемни. Верујем да је пријемни на сродним факултетима – Стоматолошком, Фармацеутском и Медицинском вероватно био захтевнији како би се вратили подизању нивоа знања за упис у односу на претходне године… Ниво припремљености кандидата је такође изузетно значајан, па верујем да је тај ниво заправо био низак – каже за 24седам Стојковић.

Он напомиње да се за сваки пријемни, било да је у питању завршни испит у основној школи или пријемни на факултете мора посебно спремати, јер одређен број питања на тим испитима заправо и није директно из уџбеника, већ захтева додатно истраживање и учење, консултовање литературе ван школе.

-Талентовани ученици, када се припремају за пријемни, имају најмање 100 додатних часова. Дакле и осталој деци је потребно најмање толико ако не и више часова за обнову свеукупног школског знања. Ниво постигнућа који се захтева за упис на престижне факултете као што је медицина, захтевао је додатне припреме… Да ли је сваки вуковац био свестан да мора да се додатно припрема за пријемни? Недовољна је свесност да је потребно додатно радити. Поједини вуковци су вероватно сматрали да то што су учили у школи, да је довољно, али није, нити је икада било, нити ће икада бити. То нису стандардна питања, која могу да се нађу у уџбеницима. Да би се успешно урадио овако конципирани испит, ви морате обновити градиво, морате га систематизовати – напомиње Стојковић за 24седам.

Додаје да савремене методе не иду ка трајним знањима, да се више не примењује такозвано понављање и утврђивање градива.

– Поздрављамо, ипак, подизање нивоа тестова, јер га прати спознаја да то захтева озбиљно спремање – закључује Стојковић.

Извор: 24 седам
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll