За 4 дана стигли подаци о 8.500 заражених радника у школама

01. фебруар 2022.

За 4 дана стигли подаци о 8.500 заражених радника у школама: „Надрљале и теткице, сви падамо с ногу“

Ситуација је тренутно најкритичнија у Нишу, прича нам професорка српског језика док се спрема да замени заражену колегиницу из историје.

За само четири дана, Унија синдиката просветних радника Србије добила је податке о чак 8.500 заражених радника у школама, од теткица до наставника и административног особља.

– Од тога је 6.000 наставника, а 2.500 осталих радника у школи – каже за Телеграф Јасна Јанковић, председница овог синдиката.

Омикрон коси много брже него претходни сојеви, брже се шири, а последице, бар из искуства просветара, нису занемарљиве. Бројке расту из сата у сат. На групама синдиката нон стоп стижу подаци о новим случајевима.

У Нишу је изгледа за сада најкритичније. Тамо је пре само недељу дана забележено око 200 заражених наставника и више од 800 ученика.

– Сада је заражених ученика више од хиљаду, а наставника ко зна, стално нам стижу подаци о новозараженим колегама – прича нам Гордана Арсић, професорка књижевности из Ниша и портпаролка УСПРС за овај град.

У тренутку док причамо, Гордана се већ спрема да замени колегиницу, наставницу историје, која је такође заражена. Гордана је корону прележала у септембру, али последице и данас осећа. Док разговарамо, она носи холтер, јер јој притисак висок и мора да контролише срце.

– Непрекидно се пријављују нови случајеви, и колега и ученика. Званични подаци често се не слажу са стањем на терену, јер ми са терена уочавамо промене које се догађају одмах, болесне који још нису стигли да се тестирају или се званично нису пријавили – прича нам ова нишка професорка.

И деца све мање долазе у школу, додаје она.

– Ево, колега из ОШ „Ћеле кула“ јавља да је од 24 ученика у нижем разреду, у школу дошло њих 10. Нису сви који изостају заражени. Мислим да се неку децу родитељи плаше да пусте због целе ситуације – напомиње наша саговорница.

Како каже, свима би било лакше да су комплетно на онлајн настави. Овако стално мењају распореде, нека одељења прелазе на онлајн, нека настављају комбиновано, заражене наставнике мења ко стигне и настаје потпуни хаос.

Награбусиле су и теткице које раде за минималац а све чешће обављају дупли посао. Ако две теткице у смени, на пример, чисте 300 квадрата и једна оде у изолацију, онда је она која остаје принуђена да целу површину очисти сама.

Милорад Антић из Форума средњих стручних школа позвао је остале синдикате да организују протест упозорења, али још није добио одговоре.

– Ситуација се погоршава из дана у дан. У школи преко пута моје је заражено 16 наставника, па сад замислите како ће се ту организовати часови и ко ће да замени све те људе – пита се Антић и напомиње да није одустао од захтева да се наставницима обезбеде вишеслојне маске и апарати за проветравање учионица.

– Како уопште функцинише настава када нема четворослојних и шестослојних масака које препоручује Светска здравствена организација? Како функционише настава без постојања апарата који проверавају да ли треба проветрити учионицу или не? Како функционише настава без тестирања наставника и ученика бар два пута у току недеље? Ово су питања француских просветних радника које су поставили на недавним протестима и то су захтеви Форума средњих стручних школа. Сматрамо да нико не може да уђе у школу без негативног теста а код нас улазе болесни и ученици и наставници. Нико о томе не води рачуна – на крају упозорава он.

Извор: Телеграф




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll