ЗА ДОСТОЈАНСТВО ПРОФЕСИЈЕ И БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

30. новембар 2022.

СТОП НАСИЉУ У ШКОЛАМА

ПРОГЛАС

ЗА ДОСТОЈАНСТВО ПРОФЕСИЈЕ И БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ

Избор је пред нама

Да ли ми, просветни радници, носиоци образовања и васпитања треба да дозволимо да постоји образовни систем у коме ученици и запослени трпе насиље? Да ли треба да ћутимо и затварамо очи пред немилим сценама вршњачког и насиља над просветним радницима. Одговор је: Не!

Деведесете су се вратиле

Образовање у Србији је у катастрофалном стању. Док су деведесете године прошлог века биле обележене санкцијама и изолацијом, данашњи проблеми последица су реформи образовања преузетих и преписаних из белосветских образовних система, истих оних земаља које су нам уводиле санкције и репресивне мере. Таква образовна политика има за циљ смањење интелектуалног нивоа ученика, како би њихове будуће ставове и свест о животу креирали медији и корпорације.

У реформи образовања важну улогу има и начин финансирања. Под девизом да је образовање у Србији бесплатно, трошкови општег образовања финансирају се једним делом од стране родитеља ученика, да би се држава ослободила ,,сувишних“ трошкова, а у ствари наше ученике лишавала квалитетног образовања. Потенцирање дечјих права уз обесправљивање наставника и васпитача, један је од кључних аспеката реформе школства која за крајњи циљ има укидање васпитања у духу традиционалних и моралних вредности и националног образовања.

Школа је постала институција којој је, парадоксално, потребан неуспех да би функционисала. Функционално и дисфункционално образовање спојено је у једно, као две стране исте медаље. Без дисквалификације једних, нема квалификације других. Лош образовни систам ствара проблеме, а онда осмишљава и развија разне механизме којима се бори против њих. Ти механизми су неефикасни, а проблеми које школа треба да отклони и даље постоје, јер је регулаторним телима Владе Републике Србије која постоје због отклањања проблема потребан неуспех да би опстала. Тако се ствара атмосфера немоћи.

Прикривена суштина

Унутар школа одиграва се један друштвени процес, истовремено суштински важан и срамотан. Последњих деценија у западноевропским земљама јавља се теденција снижавања квалитета државног образовног система. Пракса је да опада квалитет рада и углед наставника. Наставници се приморавају да држе часове из више предмета за које нису стручни, ученици добијају лажну слободу и самоуправу, васпитни инструменти одузимају се из руку наставника, а наставници се претварају у помоћно особље. Уместо процеса васпитања и образовања уводе се ,,године узлета“ да наши птићи никада не узлете.

Образовање под знаком питања

Стање у нашим школама одраз је стања у нашем друштву. Овде влада недостатак финансирања и недостатак мотивације. Држава не улаже у образовање, обесмишљава просветну струку и деградира положај просветних радника у друштву. Ученици нису мотивисани да нешто науче, наставници нису мотивисани да пренесу знање. Створена је клима у којој образовање постаје роба којом се тргује. Робујемо систему који тежи да од наше деце направи робове.

Борити се

Немогуће је борити се против програмираног неуспеха уграђеног у школски систем. Разни видови школске праксе служе том застрањивању зато што су у складу са оним што налажу институције. Том вртлогу сагрегације успешно се одупире само Унија синдиката просветних радника Србије. Непослушност је стога неизбежна, ако не и једина опција.
Борити се за школу која ће формирати етичке ставове код ученика.
Борити се за школу која ствара мислеће генерације.
Борити се за школу у којој ће најбољи друштвени појединци бити учитељи и наставници.
Борити се за школу у којој су родитељи и наставници сарадници.
Борити се против новог/старог либералног концепта да образовање буде привилегија богатих.
Битка за националне и моралне традиционалне вредности у образовању, последње је упориште одбране културног и националног идентитета.

Унија синдиката просветних радника Србије
У Београду, 29. новембра 2022. године
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll