ЗА КИМ ЗВОНЕ ШКОЛСКА ЗВОНА

07. мај 2023.

ЗА КИМ ЗВОНЕ ШКОЛСКА ЗВОНА

Добро и зло одувек су стајали на крајњим границама свих супротности. Општа људска начела налажу и проповедају да добро увек побеђује. Пракса и искуство говоре да та победа често даје жртве, има цену.

А која правда ће да победи у трагедији која је задесила Србију и која се десила у школи на Врачару? Који су то разлози где побеђује зло, а овог пута је тако? Да ли су оном што је добро најчешће везане руке, плаши се и устручава, повлачи се у бунар као и истина? Супротно томе, зло је необуздано и слободно, не мисли на последица и не стиди се ничег.

Сигурно је да Србија у мирнодопским временима није пролила више суза због неке трагедије, него што је јуче, и што ће ових дана. Није је ни задесила већа трагедија изузимајући ратна времена, него што је јуче. Био сам испред ове школе неколико сати после трагедије. Нико ту не може обуздати ни зауставити сузе.

На ученике сам увек гледао као на своју децу. И кад сам био строг, и кад сам био благ. А строгоћу сам више глумео него што сам то стварно био.

Палимо свеће, ћутимо, и одајемо пошту страдалницима. И то је све што сада можемо. Страдалима више нема ни спаса, ни помоћи. А то су последице много чега. Није се то десило ни одједном, ни у афекту. А криваца нема. Плашим се да их неће ни бити.

Овај несрећни дечак не може да буде крив по закону. Мушки родитељ, како рече један наш врли министар са криминалним досијеом, је ухапшен. А министар просвете? Заједно са оцем родитеља требало је ухапсити и њега. Никаква оставка, само хапшење. Опет један министар, Дачић, каже да је Ружић спреман да да оставку, али да то не би решило проблем. Не би, наравно. Он и није ту да решава проблеме, већ да их ствара.

Упозоравали смо на то и када је биран. Нема никакве везе са просветном, само хоће да буде министар. Зато и кажем да је хапшење оправданије од оставке.

Онда ухапсити Пинк, цео Пинк, Хепи, Инфорнер…Све заједно са њиховим творцима. Они су извор и станиште сваког зла које нам се дешава. Још их има, нису непознати. Док се то не реши – решења нема.

Председник најављује промену закона. Оне промене за које смо ми из УСПРС и просвете уопште молили, преклињали, протестовали, штрајковали, слали дописе, саопштења… Бранили смо достојанство просвете, бранили смо реч речју, тражили спас. Нико нас није чуо, нити примио, нити саслушао. Нисмо ни ми чули сами себе, у вечитом сукобу и неслагању, у критикама и омаловажавањима. Изгледа да је доста, да је прекипело свима, да је покуљао бес и срџба који су спутавани и потискивани страховима, претњама, уценама.

Учионица која ми је била место духовног задовољства пред сами крај радног века престаје то да буде. Неко је за то крив, ја нисам. Мешина нечијих грехова је препуњена.

Милош Мрдак
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll