За надлежне онлајн успешан, синдикат упозорава да се проблеми понављају

09. децембар 2020.

У првих недељу дана у којима се настава за део ђака одвија онлајн на подручју Расинског округа обољевање од короне је забележено код још 36 ученика и 59 радника у школама, како просветних тако и осталог особља.

То су подаци крушевачке Школске управе у којој наводе да је ситуација у школама у Расинском округу стабилна те да је у тој недељи само за једно подручно одељење млађих разреда одобрен прелазак на онлајн.

У Унији синдиката просветних радника, синдиката који сматра да је требало да сви ђаци пређу на учење од куће, наводе да је број оболелих професора значајно повећан, а да је онлајн као и у првом налету епидемије пао на леђа професора и родитеља.

– Од 30. децембра до 7. новембра у школама у Расинском округу је забележено 36 случајева короне међу ђацима, али то нису подаци само за ниже разреде већ за све ђаке, јер нама школе достављају податке и за ђаке који су на онлајн настави – каже за Крушевац Град начелник Школске управе Крушевац Зоран Асковић.

Ђаци се у млађим разредима, тврди он, се не разбољевају у школи, али има случајева деце која су у изолацији и не долазе у школу јер је корона потврђена код њихових укућана. Податке о томе колико је таквих ђака, међутим, нема.

До сада је, додаје, у Расинском округу само једно одељење млађих разреда прешло на онлајн, а реч је о подручном одељењу основне школе из Милутовца, а због болести учитеља и помоћног особља.

Наводи да Школска управа није одобрила прелазак на онлајн у једној александровачкој школи јер није било заражених ђака.
– Поједини родитељи су, такође, тражили да њихова деца пређу на онлајн уз образложење да су уплашени, али то не одобравамо осим ако не донесу одговарајуће оправдање – навео је он.
Првих недељу дана спровођења онлајн наставе за старије основце и средњошколце Асковић оцењује као успешно, уз решавање проблема у ходу.

– Имали смо жалбу једног родитеља који није желео да његово дете укључује камеру јер није желео да се види стан, односно кућа – наводи Асковић додајући да је у овом периоду било мало притужби на спровођење онлајн наставе.

У Унији синдиката просветних радника Србије, којој припадају скоро све крушевачке и већина школа у Расинском округу, наводе међутим, да се проблеми са којима су се професори, ђаци и родитељи сусретали у првом периоду онлајн наставе, понављају.

– Школе користе различите платформе, а држава је могла да обезбеди једну коју би сви користили. На све на шта смо указивали раније сада се понавља. Нема подршке државе у техничким средствима, ништа се у техничкој опремљености школа није променило, наставници и родитељи и даље користе своје ресурсе. Изостала је и организована обука професора за коришћење одређених платформи, а неке школе су је самоиницијативно спровеле – каже за Крушевац Град Добривоје Марјановић, члан председништва УСПРС-а и председник крушевачког Одбора Уније.

Напомиње и да је велика разлика у спровођењу онлајн наставе у централним градским школама и онима које су на периферији или на сеоском подручју пре свега због квалитета интернета.

Марјановић наводи и да је у претходној недељи значајно повећан број просветних радника код којих је потврђена корона, или који су у изолацији јер је неко од њихових укућана оболео, додајући да многи од њих раде јер су на онлајн настави.

Подсећа да је УСПРС раније тражио да сви ђаци пређу на онлајн наставу како би се заштитили живот и здравље деце, запослених и њихових породица.

Тај синдикат је најпре, средином новембра, тражио да се продужи јесењи распуст, а након што то није учињено 25. новембра је од надлежних затражио хитан прелазак на онлајн. Када је одлучено да страији основци и средњошколци од 30. новембра пређу на онлајн, а млађи остану у школама УСРПС је поново затражио да се настава од куће организује за све ђаке.

Ј.Б.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll