ЗАЈЕДНО ДО ПОБЕДЕ

28. март 2022.

Поштоване колегинице и колеге просветни радници и радници из предшколских установа, одакле и ја долазим, имам жељу да стварно победимо у нашој борби!

Зовем се Надежда Михајловић, васпитач сам 32 године и имам 57 година, долазим из ПУ „Младост“ из Бачке Паланке, града за који кажу да је један од 10 најразвијенијих, питам се за како? Кажу да су нам плате изнад просека! Опет се питам, чије плате? Ми предшколци смо испод републичког просека. Увек сам љута на просек и процентуално повећавање плата, јер то није правилно, а ни праведно.

Тако нам је деведесетих година регрес и топли оброк ушао у плату! Тешка неправда! Ако нам сада регрес и топли оброк искажу кроз плату, питамо се колика је плата, а колики минималац?!

Дете сам просветног радника и знам како је некада било у предшколству, а сада је најгоре бити запослен у предшколској установи. Нико нас се не сети чак ни пред изборе, нико нас не спомиње ни у време ковида, а радили смо без прекида, имали пун број деце, разбољевале се, радиле без замене…

Нико нам није тапшао, а није ни морао јер ми смо били свесни да помажемо својој земљи, родитељима и економији Државе Србије. Родитељи су слободно могли да иду на посао, јер су били сигурни да нешто што им је најважније у животу, а то је дете, остављају на безбедном месту, где су се све мере спроводиле по препоруци струке којој су тапшали.

Васпитне групе су нам увек 20% веће од норматива при упису деце, никада нисмо добили солидарну помоћ, божићницу, не сете се ни да нам честитају Школску славу Светог Саву! Не сете нас се ни за онај један једини Дан жена, јер је нама сваки дан наш. Сви се само брину о Високом образовању, деле се акредитације, а када се такве високе школе заврше онда нас закон не препознаје.

Тако у предшколским установама раде васпитачи исти посао, али за различиту плату!Коефицијент 14,88 следује васпитачима са завршеном Педагошком академијом која више ни не постоји, сада је то Струковна школа коју је део васпитача то завршио, а није морао, јер им је коефицијент исти 14.88. Онда су осмислили Специјалистичке студије за специјалисте из физичког, ликовног, музичког, здравственог, драмског, припремног предшколског. Академске студије, сада мастер студије и ти васпитачи сада имају коефицијент 17.34, а раде исти посао као и сви остали васпитачи !!!

У нашој установи постоји стручни сарадник за физичко, чему онда специјализације. Сви исто подносимо Нове основе и Године узлета, разликом у платама уносе свађу и немир у предшколске установе, јер најлакше је радити тако што ће бити она стара завади па владај!!!

Верујте ми, некада више волим бити „Вук један дан, него овца цео живот!“ Сада да нешто кажем и о нашем техничком особљу – сервиркама, куварима, возачима, људима на одржавању, то није исти посао као у школама, јер хигијена у предшколским установама је на много вишем нивоу, рибање по три или четири пута у току дана, прање судова од доручка, ужине, ручка, кувари кувају 1000 и више оброка, све то треба возачи да дистрибуирају на време да стигне у сваки вртић до сваког детета. Деца са сметњама у развоју су у нашим васпитним прекобројним групама, без персоналних асистената…

А да не говорим о продужетку радног века, до 65 година! Може ли то да ради васпитач, медицинска сестра – васпитач!? Молим вас, мењајте закон о пензионисању! Вратите године стажа као обрачун за пензију. Само тако ће бити места да се млади запошљавају да не одлазе из своје земље, а не да бабе и деде раде.

За крај молим господина министра Ружића, дођите међу предшколце да их чујете! Не причајте са саветницима, директорима него са васпитачима који су у директном контакту са децом и одговарају свима, деци, родитељима, стручним сарадницима, директорима, саветницима и ко зна коме још…

СХВАТИТЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ МИ СМО ПРВА КАРИКА У ОБРАЗОВАЊУ И ЗАТО ДО ПОБЕДЕ !
Надежда Михајловић, ПУ “ Младост “, Бачка Паланка
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll