Збуњују поруке министра!

20. април 2020.

Не зна се како ће се година завршити, просветари кажу – збуњују поруке министра

АУТОР:
Јелена Мирковић

Епидемија вируса променила је редован ток наставе у српским школама, али и отворила питање – како ће школска година бити завршена? Ресорни министар Младен Шарчевић је за последњих неколико дана најавио различите могуће сценарије. Међутим, просветари и представници синдиката указују да први човек просвете није јасан и да шаље контрадикторне поруке, што, како кажу, доводи у питање завршетак године.

Појавом коронавируса, српска настава, преко ноћи, постала је дигитална. Јер се настава из учионица, преселила на телевизију и рачунаре. Такозвано учење на даљину, према оцени ресорног министра даје добре резултате. Непознато је, међутим, остало – на који начин ће ђаци завршити школску годину?

„Ми повратак у школе немамо класично у јуну, ми имамо завршену наставу, што је јако велика предност, значи ми се виђамо са малим групама, тада претпоставка и тада решавамо ова питања – провере знања, уписа“, рекао је Шарчевић за Н1 15. априла.

„Нама је најважније да немамо ризична окупљања, ризична окупљања су када школа која има 800 ђака дођу поново сви у учионице“, рекао је министар 18. априла за РТС.

„То нећемо имати, а онда како ствари буду биле безбедне, цео јун испред себе, наравно да се у јулу и августу никада није радило, па неће ни сада“, рекао је он.

Пре три дана, први човек просвете најавио је и да повратка у школске клупе неће бити бар још четири недеље. А који модел ће на крају бити примењен, нејасно је и представницима просветних синдиката. Јер, министар ни за један предлог није званично дао зелено светло. У питању су, како кажу, паушалне најаве.

„Тренутно нико не зна како ће се завршити школска година, зато што смо за претходних седам дана чули бар нека три могућа сценарија. Давање опречних изјава унело је доста немира, како међу запослене, тако међу децу и родитеље, јер ако је речено да се запослени и наравно деца неће враћати у школске клупе, некако деца морају да добију закључне оцене. Мој коментар је да је још увек рано да се дају такве изјаве, да се школска година неће завршити на регуларан начин“, каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије.

Из Министарства просвете је најављено и да ће због епидемије бити измењен Правилник за оцењивање, али и да постоји могућност да ће завршни испит за осмаке бити одржан. Проба онлајн матуре заказана је у недељи после Ускрса. Међутим, поједини наставници на предложено имају замерке.

„Како ће сада те оцене добијене у периоду ванредног стања да се некако сложе са оценама које су резултат рада у првом полугодишту и како ће у коначном исходу све ово да изгледа, уколико министар буде остварио своју намеру да на некакав начин реализује два завршна испита, за мале и велике матуранте, заиста нам остаје да видимо, али никако ме не би изненадило као наставника да ту поново дође до неке врсте компромитовања, односно порицања онога што је до сада речено“, сматра наставница српског језика и књижевности Весна Војводић Митровић.

Саговорница Н1 додаје и да би представници министарства матурантима требало да пошаљу материјал како би више учили и вежбали за предстојеће испите, а мање се стресирали због неизвесне ситуације у којој се налазе.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll