ЗРЕЊАНИН – ОТВАРАЊЕ ШКОЛА ПРЕУРАЊЕНО

01. септембар 2020.

Траже одлагање наставе: Сматрају да је отварање школа преурањено

Синдикат просветних радника Баната сматра да је отварање школа у Србији преурањено и да би почетак школске године требало померити за 14 дана.

Тим поводом, на конференцији за новинаре у Зрењанину говориле су Валентина Нађ, наставница српског језика у Основној школи „Соња Маринковић“, и Александра Мажић, професорица стручних предмета у средњој школи „Никола Тесла“.

Основни разлог за наш захтев јесте недовољна припремљеност свих учесника образовног процеса за почетак школске године у условима пандемије коронавируса. Почев од министарства, преко локалних самоуправа, директора, наставног кадра, помоћног особља у школама, до родитеља и деце. Школска година је почела данас, а наставници још нису добили редукован наставни план и програм, с обзиром на то да часови трају 30 минута. Набавка заштитних средстава, као што су маске и средства за дезинфекцију, препуштена је локалним самоуправама. А локалне самоуправе су се различито организовале – констатовала је Валентина Нађ.

Директори, који су имали састанак са представницима локалних власти, нису узели у заштиту своје запослене, него се понашају као продужена рука власти, сматра Александра Мажић.

У школи у којој ја радим основних потрепштина, као што је тоалет папир, нема већ годину дана. А сада би требало да буде довољно дезинфекционих средстава како за рад у учионицима, тако и за ходнике, двориште, тоалете – рекла је Мажић.

Синдикат просветних радника Баната: Шта се дешава са зараженим професорима и наставницима?

Она сматра да није адекватно регулисан боравак ученика у учионицима за време одмора, затим боравак у дворишту…

Већ данас се у школи створила гужва. Тинејџери су такви какви су у тим годинама. Мислим да о дистанци ван учионице нема сврхе ни разговарати. Сматрамо да је почетак школске године требало одложити. За те две недеље дошло би се до бољих смерница и упутстава како организовати рад у ванредним околностима – наводи Александра Мажић.

По њеним речима, није довољно јасно ни шта се дешава са потенцијално зараженим ученицима, школским особљем, професорима… Ко иде у карантин, ко не иде, колико дуго…

Оно што је сигурно, јесте да уколико се наставник разболи, он мора на боловање. А то значи 65 одсто плате – надовезала се Нађ.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll