Зрењанин: Синдикат најављује штрајк због гашења Хемијско-прехрамбене и текстилне школе

31. јануар 2024.

Извор: nova.rs

Чланови Синдиката просветних радника Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“ Зрењанин најавили су штрајк упозорења, протесте и могућу потпуну обуставу рада због става Града Зрењанина да се не изврши упис ученика у први разред школске 2024/2025 у тој школи и да се њихова три подручја рада прерасподеле у друге школе.

Синдикат, као и сви запослени у тој школи, не слажу са таквим ставом и указују „да растакати такву школу, са свим људима, ученицима, вредностима, значајем и историјом – није ни добро ни паметно ни рационално“.

„Одједном сазнајемо да постоји Елаборат о оправданости измене Покрајинске скупштинске одлуке о мрежи средњих школа на територији АПВ, у делу који се односи на град Зрењанин. Ми о том документу ништа не знамо, нити смо били консултовани у току његове израде“, поручили су.

Посебан аспект је, како наводе, питање будуће егзистенције запослених који су са разлогом узнемирени и забринути шта ће са њима бити, јер се претпоставља да ће најављени модел оставити без посла немали број људи.
„Желимо да нагласимо да наша школа и запослени, који желе свој посао да обављају професионално у интересу деце, њихових родитеља и потребе тржишта, већ дуже време трпе притисак локалне самоуправе“, пише у саопштењу синдиката.

Чланови Синдиката просветних радника те школе указали су и на то да је поступак који би се спровео веома тежак и правно ризичан, јер ће подразумевати судске процесу којима запослени желе да сачувају њихово достојанство и право на рад.

Школа се налази у згради чија је градња почела 1914, и која је под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Хемијско-технолошки смер као нови вид техничког образовања основан је 1948, а 1962. је основана Хемијско-технолошка техничка школа са 286 ученика и 16 наставника.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll